Книги за парадоксите на нашата современост

Оваа година издавачката куќа „Артконект“ од Скопје објави книги од тројца добитници на Наградата за литература на ЕУ. Се работи за награда што им се доделува на млади современи автори кои се во почетните фази на својата кариера, при што наградата е замислена како своевиден поттик за преведување на нивните дела на странски јазици. Изданијата …

Кон „Санитарна енигма“ од Јасна Котеска

За санитарноста         „Во ова капиталистичко општество, најдемократско нешто што се случило е токму вирусов бидејќи се заразуваат од него и богатите и сиромашните и функцуонерите и политичарите и уметниците и така натаму, иако нели, се знае кои се најзагрозените.“ Жижек Иако пандемијата го заплаши светот и доведе до глобална анксиозност, има места кај …

Препорака: Кога светлината згаснува од Ојген Руге

      Кога светлината згаснува? Што е спротивно од неа? Темнината? Или мракот? А нели е тоа едно, те исто? Што се случува кога идеалот ти се руши пред твои очи? Сето она кое си го создал, си верувал, си му бил дел, си го градел, едноставно некој грубо ти го руши, го престорува …